Sunday, September 25, 2011

Talam Suji..mudah aje..

Salam semua..just nak share resipi mudah talam suji yang dibuat semalam ..untuk si anak bujang 12 thn berbuka semalam (alhamdulillah  kuat semangatnya menghabiskan puasa enam walaupun weekend). Resipi ni daripada Chef Hanieliza..dengan sedikit ubahsuai ..mudah dan sedap.




Talam Suji
Sumber  asal : Chef Hanieliza
Ubahsuai: Ayu @ Dinismum

BAHAGIAN ATAS:

11/2 cawan tepung suji
1 cawan santan pekat
3 cawan air
3/4 cawan  gula pasir ( asalnya 1 cawan)
sedikit garam
pewarna kuning (agak-agak..jgn terang sangat)

Cara :
1. Satukan semua bahan ke dalam periuk.
2.Kacau atas api sehingga pekat.
3. Masukkan ke dalam loyang yang sudah digris dengan minyak atau lapik plastik.
4.Kukus 20 minit.

BAHAGIAN ATAS

1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastard
4 cawan santan pekat
3/4 cawan gula merah (asal 1 cawan)
2  sudu besar gula pasir

CARA:
1. Satukan santan dengan gula merah. Biar sekejap sehingga gula merah kembang. Tapis.
2.Masukkan bahan lain..kacau dan tapis.
3. Kacau atas api sehingga pekat sedikit (jangan sampai berketul)
4.Cakarkan sedikit lapisan bawah tadi...tuang lapisan atas.
5.Kukus 20 minit lagi.
6.Sejukkan sebelum dipotong.

Selamat mencuba...



0 comments: