Thursday, December 30, 2010

KELAS TALAM CHEF ASMA

 Salam semua...



 Kerja penting sudah selesai..lagi 3 hari sekolah akan bermula..so, masa yang ada ni saya nak post beberapa yang dah lama terperap dek kesibukan yang melampau. 
Cuma dalam kesibukan itu saya sempat menghadiri kelas talam Chef Asma di Puchong. Entah macam mana sejak terjumpa dengan blog-blog masakan ni minat pula nak belajar masak. Lagi pun kuih talam memang menjadi kegemaran anak-anak dan jadi pilihan kalau ada jamuan dll. So, saya joinlah kelas pada 18 Disember 2010.

Info menarik tentang kelas:
~ Bilangan student tak ramai. Maksimum 10 orang je..
~ Chef ajar 12 jenis talam secara hands-on.. semua cuba buat dan ada beberapa resipi lagi.
~ Chef beri idea untuk buat pelbagai talam.
~ Ada tips-tips berdasarkan pengalaman chef
~ Teknik bisnes dan pemasaran pun ada disentuh sikit
~ Bawa balik kuih yang banyak..kenyang sangat.
~ Kalau ada masalah boleh contact chef selepas kelas.

~ Kalau betul cara yang chef ajar...memang kuih talam menjadi dan sedap..

Kacau pun ada tekniknya..chef betul-betul tekankan teknik kacau ni..

Ratakan bahagian bawah


Lapisan bawah talam lapis caribean


Antara kuih talam yang dah siap

Talam paling cantik..talam marble

Siap packing nak bawa balik..

Ni lah kuih talam yang belajar...

DinisMum: Kepada kawan-kawan yang join kelas hari tu..jangan lupa praktis ilmu yang dah belajar...lama-lama dah mahir boleh ambil order ye...

0 comments: