Saturday, July 16, 2011

MACARONS...nice look and taste..

Salam semua..harap semua dalam keadaan yang baik hari ni..Entri hari ni tentang kelas macarons yang sempat saya hadiri pada minggu lepas. Memang dah lama teringin nak belajar macaron ni tapi ada-ada saja hal. Sebelum ni rasa pun tak pernah..ada yang kata sangat manis...mahal... so, nak tahu yang sebenarnya, bertekad jugalah pergi kelas.

Info tentang macarons...(dapat daripada kelas)

- macarons ialah desert manis.. rangup di luar dan chewy di dalamnya.
-sama ada natural macaron atau flavoured macaron..kedua-duanya diisi dengan filling mengikut citarasa
-macarons di Malaysia masih agak baru..dalam 2 tahun. Di Singapura dalam 4 tahun
-bahan untuk membuatnya agak simple- telur putih, gula dan serbuk badam..TAPI...untuk menghasilkannya memang agak rumit kerana macaron bergantung pada cuaca...tak boleh cuaca lembap..mesti panas
(ada matahari)..tak sesuai buat macaron pada waktu malam...kecuali mereka yang dah expert..ada cara sebenarnya..


-terdapat 2 cara membuat macarons:
1. French method- cara ni mudah..agak manis ,mempunyai rasa badam yang kuat
2.Italian method- cerewet sikit..sebab kena pantau suhu..kurang manis

So, terjawablah persoalan "manis ke macaron?"....taklah manis sangat..rasa manis sebenarnya boleh diimbangi dengan fillingnya. MEMANG SEDAP DAN TERINGAT-INGAT..
"KENAPA MACARON MAHAL?"....memang cerewet pembuatannya..sbb tu tak semua yang sanggup buat macaron...



Flavoured Macarons strawberry...paling sedap..
Antara macaron yang dah siap..pelbagai warna,rasa dan filling.
Puas hati attend kelas kak Normie ni..very good teacher..penuh dengan tips. Kata Kak Normie...kena sabar dengan macaron ni..time buat macaron mesti hati tenang..ada yang buat kali ke-7 baru jadi "Perfect Macarons"...bila nak cuba ye????..jawapannya ...bila betul-betul lapang, tenang dan ada matahari...susah juga ye.....                   

Jumpa lagi..            

0 comments: