Sunday, June 26, 2011

Tomyam Belut

Salam semua..apa khabar hari ni. Tq kepada yang sudi menjengah blog yang tak seberapa ni..yang update pun dah jarang-jarang..

Menu makan malam semalam ..TOMYAM BELUT. Mungkin ada yang geli bila dengar je belut tapi sebenarnya sedap. Harga pun boleh tahan..dah RM19 sekilo. Sebenarnya ni permintaan anak bujang saya,si Zarif. Masa pegi Pantai Timur hari tu dia teringin sangat nak makan belut...kat Kelantan memang popular.Puas mencari tapi time tu belut memang susah dapat di sana..sedangkan bukan tak pernah beli belut..dia yang tak perasan. Dah dua minggu ke Pasar Tani, minggu ni baru jumpa. Beli 3 ekor setengah kg..boleh masak dua kali.

Cara masaknya samalah macam tomyam lain-lain tapi masukkan belut (tak payah tulis resipilah ye....) Kuahnya jadi gelap sikit sebab kulit belut yang hitam.Rasa belut ni macam ikan tapi lebih manis.

                                                      Satu periuk Tomyam belut


                                                      Belut yang dah siap potong..
                                              kalau tak potong siap-siap geli juga nak pegang.
                                Nak hilangkan lendirnya kena gaul dengan tepung dan biar sekejap

                                           Antara sayur-sayuran yang saya letak dalam tomyam..
                                           disebabkan saya ni organic vege lover..brokoli,
                                                      kubis cina tu yang organik.

Khasiat belut (kredit to http://salampantaitimur.com)

-Spesies belut mempunyai nilai pemakanan yang tinggi. Khasiatnya dikatakan setanding ikan tenggiri dan selar, mengandungi 18.6 peratus protein dan 15 peratus lemak. 
-Belut juga kaya dengan lemak, kalsium, vitamin B, Vitamin D dan zat besi. Tidak hairanlah ramai yang percaya belut boleh membantu mengubati penyakit seperti buah pinggang, lelah, darah gemuruh, lemah tenaga batin dan penyembuhan luka pembedahan. Dalam perubatan tradisional, belut dikatakan mampu mengubati pelbagai penyakit.

-Bagi pengidap buah pinggang, belut dimakan hidup-hidup ataupun dipanggang terlebih dulu. Limpa belut dipercayai mampu mengubati penyakit lelah caranya, limpa belut salai, kemudian dibakar hangus akan dimakan bersama seulas bawang putih dan serbuk halia. 
-Selain itu amalan meminumnya reneh sup belut dikatakan mampu mengubati penyakit lelah. Sup belut juga mampu mengubati penyakit darah gemuruh dan mengatasi masalah lemah tenaga batin. Pesakit yang baru selepas pembedahan bagi menyembuhkan luka dan kesan pembedahan dengan lebih cepat.
Spesies ikan ini jika diamalkan memakannya selalu, dikatakan boleh menguatkan daya tahan tubuh, menormalkan tekanan darah, menghaluskan kulit, mencegah penyakit mata, menguatkan daya ingatan dan membantu mencegah hepatitis.

Monday, June 6, 2011

TOUR PANTAI TIMUR PART 2

2 hari di K.Terengganu..ke Kota Bharu pula..perjalanan dalam 3 jam

                                         2 malam di Hotel Habib..rangkaian Habib Jewel..baru
                                         1 malam RM150..goverment rate RM 130

Berulang-alik ke Pasar Siti Khadijah ..
                                              Macam-macam kuih..harga..dapat lagi 4 biji RM1

                                                         Segarnya sayur..

Kuih kegemaran yang dicari..AKOK..susah nak dapat sekarang..agaknya generasi muda tidak mewarisinya..
Banyak nampak di Jalan KB-K.Terengganu. Kat Pasar Siti Khadijah pun cuma 2 gerai yang ada jual.



                                          Penghasilan akok secara tradisional..guna sabut kelapa..

                                               Sambal daging..paling murah dapat 1 kg RM45
                                                        (daging tempatan)
                                               Perusahaan yang popular di Kg.Laut

                                                Kat PCB ..Pantai Cahaya Bulan

Bab makan pula..menu Kelantan ni memang jadi kegemaran


                                                         Nasi dagang..RM3.00-Rm3.50

                                                                Nasi Kerabu

                                                            Laksam..paling murah RM1.50


                                                            Laksam 1 gulung RM1

                                         Ni nasi air..@ bubur nasi...semangkuk RM2.20-RM3.00
                                         (Kat gerailah..restoran tak tahulah harganya)

                                               Pulut pauh..pulut, santan dan buah mangga
                                                    Kat Wakaf Che Yeh..RM5


2 hari rasa tak puas kat KB ni.. yang tak sempat cari Somtam (kerabu betik)

Sekadar perkongsian..next ke mana...balik ke Utara.

TOUR PANTAI TIMUR PART 1

Salam semua..jumpa lagi walaupun jarang-jarang bersiaran sekarang. Just nak abadikan kenangan semasa tour ke K.Trgnu dan Kota Bharu baru-baru ni. Ambil kesempatan suami berkursus di K.Terengganu. Bertolak dari Klang pukul 6.00 petang dan singgah bermalam di Kuantan (rumah adik ipar). 4 pagi bertolak ke K.Terengganu. Sampai dalam pukul 7.30 pagi. Lepas breakfast terus check in.

                                                  2 malam kat Grand Continental K.Terengganu

Kawan-kawan pesan mesti pergi Pasar Payang..beli juga 2 pasang batik..kata orang batik Tganu lebih berkualiti dari Kelantan.
                                               Pasar Payang..batik..berkelip-kelip batik dengan batu

Masjid Kristal


                                          Dina tengah makan  aiskrim susu kambing..first time jumpa.


                                             Perkampungan Keropok Lekor..Losong

                               

                                                 Makan seafood kat Marang..

 Jumpa lagi part 2- Kota Bharu pula